Skip navigation

U sinoćnoj šetnji sam slušao podcast sa ovogodišnjeg dConstruct-a u kome je James Bridle pričao o istoriji, wikipediji i izgubljenim bibliotekama.

Između ostalog, pomenuo je zanimljiv projekat koji je radio – istoriju članka o ratu u Iraku na Wikipediji. U 11 knjiga i na 7000 strana. Toliko istorije se nakupilo. Svaka izmena, svaki wiki-rat, sve. Pisanje istorije, zabeleženo (prvi put?) kao proces. To daje zanimljive ideje…
The Iraq War: Wikipedia Historiography

Koje bi još strane bile pogodne za ovako nešto? Rat u Bosni? Na Kosovu? Stranica o Srbiji? Gledao sam njenu istoriju dobar deo prethodne večeri. Gomila izmena od početne verzije, koja sada potpuno smešno izgleda. Ali treba uzeti u obzir da je ta verzija iz 2001. Uvek se setim izmena članaka o našoj zemlji u multimedijalnim izdanjima enciklopedija Britanike i Encart-e devedesetih godina (koje su zanimljive i u kontekstu „takmičenja“ o tačnosti između Britanike i Wikipedije od skora). Kako bi bilo napraviti knjigu svih izmena ovih članaka ili enciklopedija? Kako bi bilo videti promene u udžbenicima istojije, pogotovu u našoj zemlji, gde se istorija menja zajedno sa modnim kolekcijama.

Istorija članaka u Wikipediji je slabo iskorišćen resurs, koji će (nadam se) tek postati popularan u narednim godinama.  Alati koji bi nam pomogli da je razumemo još uvek ne postoje, ili su vrlo primitivni: WikiChanges omogućava  da se vidi količina promena, ali to nije ni izbliza dovoljno. History flow, koji su razvili Fernanda i Martin, izgleda nigde nije dostupan za preuzimanje i korišćenje. Probao sam i da napravim wiki swarm animaciju, ali ruby skripta za preuzimanje istorije i dalje odbija da proradi.

Ostaje da potpalim ponovo python i sam nađem rešenje. Ovih dana. Čim nađem malo vremena…

Prati

Dobijte svaki novi članak dostavljen u vaše poštansko sanduče.

%d bloggers like this: